Съгласно преразгледаните условия Пфайзер иска да ѝ бъде платено за поръчани

...
Съгласно преразгледаните условия Пфайзер иска да ѝ бъде платено за поръчани
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Пфайзер се съгласи да преразгледа договора за ваксината срещу Ковид в ЕС

Съгласно преразгледаните условия " Пфайзер " желае да ѝ бъде платено за поръчани дози, които в никакъв случай няма да бъдат създадени, се споделя в информацията на " Файненшъл таймс ". Българският длъжностен министър на опазването на здравето Асен Меджидиев съобщи, че страната му, дружно с Полша, Унгария и Литва, е срещу препоръчаната договорка за непотребните ваксини. Меджидиев добави, че съгласно него и други страни от Европейски Съюз няма да поддържат препоръчаната договорка в настоящия ѝ вид, показва изданието.

Американската фармацевтична компания " Пфайзер " се съгласи да удължи контракта си с Европейския съюз за имунизацията против КОВИД-19 от 2023 година на 2026 година, заяви английският в. " Файненшъл таймс ", като се базира на осведомени с въпроса източници.

Компанията е предложила да понижи броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката на имунизацията, се споделя още в обявата. Съгласно преразгледаните условия " Пфайзер " желае да ѝ бъде платено за поръчани дози, които в никакъв случай няма да бъдат създадени, се споделя в информацията на " Файненшъл таймс ".

" Работейки дружно, постигнахме доста понижаване на дозите, удължение на контракта ни във времето много след 2023 г, и сигурност на доставките, ако са нужни повече дози ", уточни в изказване еврокомисарката по опазването на здравето Стела Кириакидис.  " Ако желаеме да променим доставките на ваксини, ни би трябвало съглашение ", добави тя.

Новите условия бяха показани на министрите на опазването на здравето на страните членки на закрито съвещание, се показва в обявата. Те са срещнали опозиция от страна на четири страни членки, в това число Полша.

Българският длъжностен министър на опазването на здравето Асен Меджидиев съобщи, че страната му, дружно с Полша, Унгария и Литва, е срещу препоръчаната договорка за непотребните ваксини. Меджидиев добави, че съгласно него и други страни от Европейски Съюз няма да поддържат препоръчаната договорка в настоящия ѝ вид.

" Предложеното от " Пфайзер " изменение на съглашението с " Пфайзер " е изрично недопустимо за нас поради сериозната обстановка със свръхпредлагането на ваксина в България и неоправданата финансова тежест за артикули, предопределени за заличаване ", сподели Меджидиев.

" Призоваваме Комисията да се върне на масата за договарянията, като се преценява напълно с дадените й пълномощия. До намирането на решение всички доставки би трябвало да бъдат спрени ", сподели той.

За момента няма отговор от " Пфайзер " на молбата на Ройтерс за коментар.

През януари Ройтерс заяви за договарянията сред Брюксел и " Пфайзер " и немския й сътрудник " Бионтех " на фона на световно пренасищане с ваксини против коронавирус, като Европа се е оказала с изключително огромен остатък. Дискусиите включваха опцията " Пфайзер " да понижи количеството от до 500 милиона дози ваксина против COVID-19, които Европейски Съюз се е заел да купи тази година, в подмяна на по-висока цена.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР